Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mia Plačková na MČR žactva vybojovala dvě sprinterská finále, osobák na 150 metrů a bronzovou medaili ve štafetě.

Posledním halovým Mistrovstvím ČR bylo o víkendu 2.-3.3.2024 mistrovství žactva v pražské hale na Stromovce, kterého se za naši tréninkovou skupinu zúčastnila Mia Plačková. Ta měla relativně nabitý program, protože startovala v sobotním programu na 60 m, v neděli ji čekal závod na 150 m a také závěrečná štafeta 4x200 metrů.

V sobotních rozbězích na šedesátce se Mie dařilo a zaběhla si výborný čas jen 1 setinu za svým maximem (7,77 s) a suverénně postoupila do finále. Zde si čas nedokázala zlepšit, ale za výkon 7,82 s jí patřilo kvalitní 4. místo.  Mia byla asi trochu zklamaná, ale pro mě to rozhodně byl veliký úspěch, protože se Mia dokázala dobře na toto MČR připravit a hlavně zvládla závod hlavou. Jako velkou přednost jsem vnímal druhou polovinu trati, když krásně "roztočila" svoje dlouhé nohy a jak v rozběhu tak i finále moc hezky "cílovala".

1plackova.jpg

V nedělním rozběhu na 150 metrů využila Mia nasazení do 6. dráhy a do puntíku tak splnila moje zadání - běžet rozběh na plné pecky, jako by šlo o samotné finále. Tvrdý postupový klíč, kdy do finále postupovala pouze vítězka a následně jen jedna závodnice tzv. na čas, jsme dokázali zdvihnout a odemknout jím brány finálového závodu. Mia si totiž v rozběhu zaběhla nový osobní rekord 18,86 s a v napjatém finiši , kde nakonec tvrdě upadla za cílovou čáru, si vybojovala právo startu ve finále.

1plackova1.jpg

Pád na koleno byl v rozběhu opravdu tvrdý a před finále jsme zvažovali , jestli start opravdu Mia zvládne. Nakonec jsme to ale vyhodnotili, že ano a Mia i když v nevýhodné 2. dráze, startovala mezi pěticí nejrychlejších žákyň této halové sezóny. I když se Mia hodně snažila, z druhé dráhy nakonec podala výkon 19,00 s, což ji přisoudilo celkové umístění na 5. příčce tohoto šampionátu. I tak si myslím, že je tento výkon velmi kvalitní zejména s ohledem na hendikem spodní dráhy. Rozhodně stojí toto umístění za velkou pochvalu.

1plackova-stafeta.jpg

Posledním startem bylo naše vystoupení ve štafetě 4x200 metrů. Holky ve složení Vanessa Stachová - Adéla Dušková - Julie Trnečková - Mia Plačková se dokázaly vybičovat k novému oddílovému rekordu 1:45,05 a ve svém běhu po dlouhém stíhacím finiši Mii doběhly na druhém místě těsně za nakonec vítěznou štafetou Atletiky Líbeznicí.  Mia do svého úseku vložila opravdu maximum a poslední zbytky sil. Ve finiši to už už vypadalo, že Líbeznickou finišmenku porazí, ale pár setinek to nevyšlo. přesto si Mia zaslouží poklonu a vyzdvihnout opět musím krásný cílový náklon.

1stafeta.jpg

Důležitý a z mého pohledu rozhodující moment, který rozhodl o úspěchu naší štafety, se ale odehrál ještě před samotným závodem na "rozcvičováku". Miu v té chvíli už koleno, které měla pohmožděné z pádu v rozběhu na 150 metrů, celkem dosti bolelo. Když jsem jí naznačil, že pokud to prostě nepůjde, tak štafetu zrušíme, jednoznačně to odmítla s tím, že rozhodně holkám z týmu závod nepokazí. V tu chvíli jsme se pokusili udělat maximum pro to, aby Mia mohla závod absolvovat včetně tejpu kolene a udržení v hybnosti, aby do startu nezatuhlo.

1s-medailema.jpg

Myslím si, že bronzovou medaili, kterou naše děvčata nakonec vybojovala, si Mia zaslouží dvojnásob za svůj charakter, který předvedla. Gratuluju!

1se-mnou.jpg