Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vstup do sezóny jsme zahájili na kvalitně obsazených Polabkách.

Ve středu 1.5.2024 proběhl na našem domácím stadionu v Kolíně tradiční mítink Polabských závodů. Letošní ročník byl navíc velmi dobře, kvalitně a také početně obsazen. Počasí, teplota i vítr nakonec velmi dobře nahrávali sprinterům na nejkratších tratích, a tak se naší skupině podařilo hned v úvodu sezóny hodně dobrých výkonů.

 

V rozběhu na 100 metrů si Jirka Synek doběhl pro kvalitní nový osobní rekord 10,60 s. Při rozboru tohoto závodu bylo evidentní, že se mu opravdu dobře povedl start a následná fáze akcelerace, kdy se udržel velmi dobře zabalený a směr "tahu" nebyl nijak ovlivněn. V následném finále to již zopakovat nedovedl. Je pravdou, že prvních 30 metrů ještě vypadalo obstojně i ve srovnání k jeho soupeřům, ale v dalším průběhu Jirka tak trochu techniky nechal nohy za sebou a z mého pohledu ztratil jeho krok jakousi kadenčnost. Nicméně hodnocení nemůžeme uzavřít jinak než pozitivně.

1synek.jpg

Velmi dobře si vedla i Jana Šafránková, v jejímž případě byl průběh rozběhu a následného finále obrácený než v případě Jirky. Jana byla po rozběhu zklamaná, protože  na startu mírně zaváhala. Ať to bylo vinou špatně slyšitelných pokynů startéra, nebo technickými nedostatky, to už je nyní jedno. I přesto se jí povedlo v rozběhu podat výkon na úvod sezóny více než dobrý (12,12 s). Ve finále ale Janča ještě přidala a ukrojila další setiny a svůj závod skončila ve výkonu 12,00 s, což je jejím novým osobním rekordem. Janča z toho měla velikou radost, i když nechybělo málo, aby se tato hodnota konečně posunula pod hranici 12 vteřin. Bylo fajn poslouchat Janino vlastní sebehodnocení, s kterým jsem se okamžitě ztotožnil, protože jsem to viděl obdobně a to, v že v závěru trati už to tak trochu "mlelo" z posledního.  Každopádně i toto je dobrou známkou připravenosti - zejména v oblasti psychiky.

 

1safrankova1.jpg

Franta Hanč zaznamenal již v letošní halové sezóně progres a nyní v něm pokračuje. Při sobotních závodech družstev si zaběhl nový PB 11,18 s a tentokrát v Kolíně jej opět posunul.  Nejdříve v rozběhu, kde předvedl 11,15 s a v následném finále ještě malý kousek ukrojil na aktuální hodnotu svého PB 11,14 s. Technicky u Franty vnímám ještě relativně hodně detailů, ale v tuto chvíli se s nimi musíme smířit a pokusit se je identifikovat, abychom následně v období, kde si budeme moci šáhnout do techniky, se je mohli pokusit vylepšit.

1hanc.jpg

Dorostenka Aneta Bedrnová předvedla, že oproti loňským výkonům svoji výkonnost posunula.  Již v rozběhu se dokázala vytáhnout za Jančou ve stejném rozběhu na parádní výkon 12,20 s. Ten sice ve finále nezopakovala (12,31 s), ale i finálový výkon byl za hranicí jejího dosavadního osobáku. Aneta odcházela z tohoto závodu pochopitelně spokojená a já jsem si utvrdil, kde jsou její silné stránky, které budeme chtít nadále udržovat a zlepšovat.

1bedrnova.jpg

Velmi sympaticky se představila na trati 100 metrů také Mia Plačková, která je ještě žákyně, ale na tuto v jejím případě doplňkovou trať jsem ji postavil záměrně. Mia naplnila má očekávání, když v rozběhu zaběhla 12,38 s a kvalifikovala se tak i do finále, kde předvedla 12,39 s. Oba výkony za hranicí, kterou jsem očekával, takže za mě naprostá spokojenost.

1holky1.jpg

Hodně spokojený odcházel z těchto závodů i Štěpán Holeček, který po prodělané mononukleóze tak trochu tápal, jaké to vlastně bude, když vynechal celou halovou sezónu. Každopádně v rozběhu Štěpán využil dobrých podmínek a zaběhl za mě osobně celkem překvapivý výkon 11,49 s. S ním se do finálové osmičky sice nekvalifikoval, ale po odhláškách svých soupeřů, nakonec zbyla finálová dráha i pro něj, a tak se postavil na start vedle nejrychlejších borců. Možná i proto, že se o tom dozvěděl trochu později a možná kvůli určitému stresu ze závodu s borci kolem 10,6 - 10,7 s, zaběhl nakonec finálových 11,75 s. Beru to ale jako kvalitní a dobrou zkušenost a věřím, že i Štěpán si díky tomu svoje lokty hodně otrkal.

1holecek.jpg

V závodu mužů na 400 metrů nastupoval Lukáš Soukal, u nějž jsme podobně jako v případě letošní halové sezóny zvolili pro první start v sezóně čtvrtku. Lukyn svůj běh zahájil jako přesné hodinky, když  metou 200 metrů probíhal v čase 22,8 s. Na tomto úseku panoval příjemný vítr do zad. V zatáčce však následovala obrovská větrná zeď, která mezičas na 300 metrech zastavila na hodnotě 36,0 s, což bylo za našimi plány relativně daleko (34,6 s). I to dokazuje, jak větrný poryv s celkovým výkonem zamával. Každopádně Lukyn doběhl do cíle ještě v solidním výkonu 48,61 s., což naznačuje na jeho morálně volní vlastnosti a bojovnost. Po závodě byl trochu zklamaný, ale myslím, že po našem zhodnocení se mu to celkem rozleželo v hlavě a bude to brát jako perfektní test před ostrým zahájením sezóny.  Memoriálový závod v závodě mužů na 400 metrů Lukáš suverénně ovládl a při vyhlášení si tak mohl vystoupat na nejvyšší stupeň.

1soukal.jpg

1soukal1.jpg